ОШ „Васа Пелагић“ Падеж – подручно одељење у Крвавици

Некада су деца много времена проводила са животињама и не само да су се играли већ су били укључени и у њихово одгајање, што је веома позитивно утицало на развој деце. Данашња деца, чак и са села, скоро да немају прилику да уживо виде домаће животиње, сем пса и мачке. И у селу каменорезаца – Крвавици, ретке су породице које узгајају животиње. Тако су лекције о домаћим животињама постале и за децу са села веома тешко градиво. Зато су ученици 1. и 3. разреда из Крвавице са учитељицом посетили домаћинство Сенише Ђурђевића у суседном селу Шашиловцу. Вредни чланови ове породице животиње узгајају много више због љубави него због материјалне користи.

Малишани су могли да виде козе и јариће, овце и јагањце, гуске, патке, кокошке, мисирке и наравно пса. Од вредне домаћице Светлане су сазнали како се негују ове животиње и чиме се хране. Навикнуте на пажњу и љубав домаћина, животиње су без проблема допустиле да их деца хватају, мазе и хране. После овог искуства ученици су пожелели да имају неке од ових животиња у свом домаћинству.

Такође малишани су завирили и у скромну радионицу овог креативног домаћина, иначе просветног радника у пензији. Пред крај дружења предах на љуљашкама и клацкалици уз освежење домаћим соком.

Сви ученици су од домаћина добили на поклон пачија јаја и саднице парадајза уз домаћи задатак да парадајз сами засаде и негују и да се похвале кад уберу плод, а јаја, по жељи, да поједу за доручак или офарбају за предстојећи Васкрс.

учитељица: Драгана ДИМИТРИЈЕВИЋ