ОШ „Васа Пелагић“ Крвавица

Иако знамо да је један од узрока великог броја болести неправилна исхрана, тешко се одричемо неких лоших навика као што су прескакање оброка, конзумирање брзе хране, газираних напитака, веће количине слаткиша или грицкалица.

Веома је битно формирати правилне навике исхране код деце и са тим кренути што раније. Ово је важан задатак како за породицу, тако и за школу. Завод за јавно здравље из Крушевца више од двадесет година, у сарадњи са школама, организује обележевање Дана здраве хране.

Школа „Васа Пелагић“ учествује од самог почетка манифестације. По четврти пут, ове године домаћин је било издвојено одељење у Крвавици.

У сарадњи са патронажном сестром Лидијом Вукадиновић најпре је организовано предавање, нутриционисте Биљане Живковић, за родитеље. Ученици и полазници вртића су са васпитачицом у просторијама школе креирали јесењи кутак у коме је значајно место имала зимница. На часовима редовне наставе и ваннаставних активности реализовани су садржаји о правилној исхрани. Између осталог ученици су направили пирамиду правилне исхране.

На сам дан манифестације, у школском дворишту изведена је приредба за родитеље, мештане и госте. Ђаци и полазници вртића су кроз игроказе и песме забавили присутне и поделили савете како треба чувати здравље. Након тога уследила је дегустација хране. Мајке ученика су показале креативност и кулинарске способности, њихове трпезе биле су пуне свежег воћа, салата и укусних специјалитета направљених без много масноће и шећера. Било је то прилика да се размене рецепти и позитивна искуства о припремању хране.

Ова манифестација је добар пример сарадње школе с родитељима и локалном средином, а све на добробит деце.

Колектив школе у Крвавици

« од 2 »