ОШ „Васа Пелагић“ Падеж – подручно одељење у Крвавици

Амбијентално учење ван учионице много је примамљивије ученицима од класичног, а знања тако стечена дуже трају. Зато је за ученике 1. и 3. разреда ОШ „Васа Пелагић“ у Крвавици организован целодневни излет на коме су обишли знаменитости Крушевца. Места за обилазак су пажљиво бирана како би ученици имали прилику да прошире, продубе и примене стечена знања, али и да се друже и играју.

Ученици су обишли Народни музеј и били су међу последњим посетиоцима музејског објеката Куће Симића, која од наредног месеца неће имати ту функцију јер се враћа старом власнику. У музеју су видели бројне експонате из прошлости свог завичаја – из доба кнеза Лазара, али и из ближе прошлости. У комплексу Лазаревог града видели су остатке куле из 14. века и споменикe оснивачу Крушевца, кнезу Лазару и његовој супрузи књегињи Милици. При посети цркви Лазарици искористи су ретку прилику да виде део мошти кнеза Лазара.

У центру града обишли су симбол Крушевца – Споменик косовским јунацима и сазнали нешто више о његовом настанку и симболици. Такође видели су и споменик композитору Станиславу Биничком који је рођен у нашем крају.

Посетили су градску библиотеку и били изненађени тако богатим књижевним фондом.

На Тргу глумаца су видели портрете и бисте великана глумишта рођених у крушевачком крају. У Крушевачком позоришту одгледали су представу „Лепотица и звер“. Већини ученика је ово прва посета позоришту. Тема представе о снази снова и моћи љубави у односу на материјалне вредности је веома актуелна у данашње време.

На Багдали су обишли парк минијатура „Србија“. То је парк у облику територије Србије са минијатурама 10 српских манастира и цркава, ознакама 15 градова и приказом 5 река.

Пошто су на излету провели осам сати заједно, ишли су на ручак и сладолед. Излет не би био потпун без игре, па је део времена проведен у игри на клацкалицама, љуљашкама, тобогану и разним пењалицама. Био је ово један леп и необичан школски дан. Кроз игру и дружење ученици су имали прилику да обнове и примене градиво стицано у школи.

учитељица: Драгана ДИМИТРИЈЕВИЋ