Ко су ти моћни људи који победе градоносне облаке и сачувају нас, наше усеве и сву нашу имовину? Како им успева да надјачају природу? Ова питања често постављамо кад невреме прође без последица.

Малишани из Крвавице скоро свакодневно имају прилику да у атару суседног села у даљини виде једну необичну лопту. Чули су од старијих да су ту људи који се боре са градоносним облацима. Дошло је време да упознамо те јунаке.

У сарадњи са Маријом Миловановић, мајком ученика, организована је посета Радарском центру Крушевац, са седиштем у селу Срњу, на брду Басаре, за ученике од 1. до 4. разреда ОШ „Васа Пелагић“ из Крвавице.

Метеролози су детаљно упознали ученике са начином праћења временских прилика.

Ђаци су могли практично да виде како се прате параметри који одређују климу: број сунчаних дана, јачина и правац ветра, количина падавина и температура, о чему су учили на часовима природе и друштва. Такође сазнали су како метеролози и њихови сарадници реагују у случају појаве градоносних облака. Решена је и мистерија необичне лопте, то је у ствари заштита за радар.

Са узвишења на коме се налази Радарски центар пружа се прелеп поглед на околину.

Диван пролећни дан омогућио је ученицима да уживају у лепоти природе, али и да се играју на травнатом терену.

После ове посете, мање је страха кад се над селом надвију градоносни облаци, јер знамо ко брине о нама, нашим усевима и нашој имовини. Сад нам је јасно како неки људи успевају да надјачају природу – знањем и пожртвовањем.

ОШ „Васа Пелагић“ Падеж – подручно одељење у Крвавици

учитељица: Драгана ДИМИТРИЈЕВИЋ