ОШ „Васа Пелагић“ Падеж – подручно одељење у Крвавици

Ван учионице се лакше учи, а знања тако стечена дуже трају. Зато је за ученике 2. и 4. разреда ОШ „Васа Пелагић“ у Крвавици организован целодневни излет на коме су обишли знаменитости Крушевца. Места за обилазак су пажљиво бирана како би ученици имали прилику да прошире, продубе и примене стечена знања, али и да се друже и играју.

Ученици су обишли Народни музеј и музејски објекат куће Симића. Ту су видели бројне експонате из прошлости свог завичаја – из доба кнеза Лазара, али и из ближе прошлости. У комплексу Лазаревог града видели су остатке куле из 14. века, посетили цркву Лазарицу и споменикe оснивачу Крушевца, кнезу Лазару и његовој супрузи књегињи Милици. У кући Симића, старој два века, упознали су се са ентеријером варошке куће с почетка 20. века. Ту су видели и изложбену поставку ципела „Од Пепељуге до принцезе“. Са терасе овог објекта пруже се леп поглед на Споменик косовским јунацима чију су симболику ученици боље упознали на овом излету. На овај начин су утврдили и продубили знање о прошлости нашег краја и Србије. Причу о прошлости употпунили су посетом спомен парку „Слободиште“, месту на коме су стрељани Крушевљани током Другог светског рата.

Несвакидашње искуство је била посета Ватрогасном дому. Ватрогасци, на челу са командиром Иваном Весићем, су били изузетни домаћини. Упознали су ученике са својим послом, опремом и возним парком. Ученици су имали прилику да се возе у ватрогасном возилу и да испробају како се користи ватрогасно црево.

У Дино парку „Шаренград“ ученици су видели бројне реплике диносауруса и уживали у игри на изузетно опремљеном дечјем мобилијару и мини авантура парку.

Био је ово један леп и необичан школски дан који ће ученицима заувек остати у сећању.

учитељица: Драгана ДИМИТРИЈЕВИЋ