Дана 20.октобра 2017. године у ОШ “Васа Пелагић“ у Падежу, одржана је манифестација „Дан здраве хране“.

Учешће у овој манифестацији узели су сви ученици и учитељице од првог до четвртог разреда, као и старији ученици из Падежа. Организатор је била учитељица Марија Рутић.

У седмици која је претходила обележавању „Дана здраве хране“, наставнице Ана Милићевић и Мирела Ралић су са ученицима, на часовима слободних активности и ликовне културе, организовале креативне радионице на којима су од воћа и поврћа правили различите фигуре на тему „Здрава храна – здрав живот“, користећи различите ликовне технике. У холу школе је направљена изложба ликовних радова, као и фигура направљених од воћа и поврћа. У оквиру изложбе урађен је и плакат „Пирамида исхране“ са тесктовима о здравој исхрани. Наставница Александра Радомировић је одржала предавање о правилној исхрани и са ученицима поразговарала на ту тему.

На дан обележавања „Дана здраве хране“, 20.10.2017.год., направљен је и јестиви део изложбе који је садржао различито воће и поврће, као и домаће производе здраве хране. Родитељи и наставници су донели домаћу зимницу, сокове, црни хлеб, макробиотичке кифле и многе друге домаће производе.

Ученици су након приредбе изашли у двориште школе да разгледају изложбу. Све је било пропраћено дечјим композицијама које су говориле о здравој храни.

Ученици, наставници и гости су на крају манифестације добили јабуке и били послужени јестивим делом изложбе.

Цео догађај су сликом и речју забележили чланови новинарске секције „Осми падеж“, а затим су извештаје предали наставници Ани Јовановић.

Са ученицима је урађена анкета, која је показала да су веома задовољни, да су много научили, да су се лепо забавили и да желе да се овакви догађаји организују чешће.

нас. Марија Рутић