Не само да се ван учионице лакше учи већ таква знања дуже трају. Због тога је за ученике другог и четвртог разреда из Крвавице организован излет на коме су обишли знаменитости Крушевца. Места за обилазак су пажљиво бирана како би имали прилику да прошире, продубе и примене знања стечена у школи. Сама шетња градом пружа прилику за примену знања о саобраћају и сналажењу у насељу. Приликом посете пошти ученици су послали писма написана у школи и сазнали на који начин стижу до особа којима су упућена. Тако су схватили зашто је важно да умеју правилно да напишу адресу и чему служи поштанска маркица.

Највише времена ученици су провели у обиласку Народног музеја и музејског објекта куће Симића. Ту су могли да виде бројне експонате из прошлости нашег краја – из доба кнеза Лазара, али и из ближе прошлости. У комплексу Лазаревог града видели су остатке куле из 14. века, посетили цркву Лазарицу и споменик оснивачу Крушевца кнезу Лазару. У кући Симића, два века старој, упознали су се са ентеријером варошке куће с почетка 20. века. Са терасе овог објекта пружа се леп поглед на Споменик косовским јунацима, чију су симболику ученици боље упознали на овом излету. Све то ће им помоћи да лакше схвате градиво при изучавању прошлости нашег краја и Србије.

Школски час проведен у библиотеци брзо је прошао док су ученици упознавали фонд дечјег одељења градске библиотеке, слушали бајке и прелиставали енциклопедије.

Пошто су на излету провели осам сати, заједно су ишли и на ручак и на сладолед. Излет не би био потпун без игре, па је део времена проведен у Пионирском парку на клацкалицама, љуљашкама и тобоганима. Био је ово један необичан и леп школски дан.

Драгана Димитријевић